RINGKASAN RANCANGAN
PERNIAGAAN RESTORAN
Rancangan Perniagaan ini disediakan bagi
mendapatkan pembiayaan kewangan dari [agensi pembiyaan/bank] di bawah [nama
Skim Pembiyaan] bagi projek Restoran & Katering saya iaitu [nama
perniagaan] di [Taman Kemuning, Senawang].
Berbekalkan pengetahuan melalui kursus
perniagaan restoran & katering anjuran [agensi/syarikat] dan pengalaman
bekerja selama 2 tahun di sebuah restoran di [lokasi], saya bercadang membuka
restoran saya sendiri di [Taman Kemuning, Senawang] dengan anggaran kos projek
sebanyak [RM 102,600]. Daripada jumlah tersebut saya bercadang untuk bantuan
pembiayaan [nama skim pembiayaan] sebanyak [RM90,000], manakala sumbangan saya
adalah sebanyak [RM 102,600]
Pembiayaan RM90,000 tersebut akan digunakan
bagi pembelian stok permulaan, peralatan dan kelengkapan restoran, deposit sewa
dan utiliti & juga modal pusingan. Manakala modal saya sebanyak RM 12,600
akan di gunakan untuk deposit sewa & utiliti dan stok permulaan.
[Taman Kemuning, Senawang] saya dapati
adalah satu lokasi yang strategik untuk perniagaan Restoran & Katering
kerana ia mudah dilihat dan diakses dari jalan raya utama. Persekitarannya juga
amat sesuai kerana ia terletak di tengah-tengah [Bandar Senawang] dengan
dikelilingi oleh 8 buah taman perumahan dan [2] buah kampung serta
pejabat-pejabat kerajan dan swasta serta kilang-kilang.
Dengan tahap persaingan yang sederhana dari
[5] buah Restoran yang sedia ada di sekitar pusat perniagaan tersebut, saya
yakin dengan mereka dengan menguasi mereka lebih kurang [5% hingga 10%]
daripada saiz pasaran dengan kekuatan pada keenakan masakan ala kampung,
kualiti perkhidmatan dan harga berpatutan.
Berdasarkan trend pasaran
masa kini, pemerhatian saya mendapati permintaan Restoran & Katering tetap
meningkat terutamanya kepada golongan muda yang sibuk dan juga permintaan
terhadap masakan ala kampung yang tetap menjadi pilihan masyarakat Bandar yang
kebanyakkannya berasal daripada kampung.
Pemerhatian saya juga mendapati
bahawa senario masa hadapan restoran dan katering adalah cerah
dan ia tetap kebal dalam apa jua suasana ekonomi kerana masyarakat tetap
mempunyai peruntukan untuk makan dan minum. Dalam keadaan ekonomi yang meleset,
restoran dan katering menawarkan harga yang berpatutan dan masakan yang enak
dan yang lain dari yang lain akan menjadi pilihan ramai selain perkhidmatan
yang cekap dan berkualiti.
Saya berharap agar bantuan [skim
pembiayaan] ini dapat merialisasikan rancangan perniagaan restoran &
katering saya ini.
2.0 PERMOHONAN DAN CADANGAN STRUKTUR
PEMBIAYAAN
2.1 Permohonan Pembiayaan
Kemudahan pembiayaan yang dipohon adalah
bagi membiayai keperluan pembelian stok permulaan, peralatan dan kelengkapan
restoran, deposit sewa & utiliti dan juga modal pusingan seperti berikut :
No.
|
Keperluan
|
RM
|
1
|
Ubahsuaian
|
12,000.00
|
2
|
Kelengkapan dan Peralatan Restoran
|
21,100.00
|
3
|
Stok Permulaan
|
10,000.00
|
4
|
Deposit sewa & utiliti
|
9,500.00
|
5
|
Modal Pusingan
|
50,000.00
|
Jumlah
|
102,600.00
|
2.2 Cadangan Struktur Pembiayaan
Sumbangan/Pembiayaan
|
RM
|
Usahawan – Deposit Sewa & Utiliti +
Stok Permulaan
|
12,600.00
|
[Nama Agensi Pembiayaan/Bank]
|
90,000.00
|
Jumlah
|
102,600.00
|
3.0 LATAR BELAKANG USAHAWAN
3.1 Butir-butir peribadi
usahawan
Nama
: Hamid bin Din
No
K/P
: xxxxxx-xx-xxxx (Salinan K/P di lampiran 1)
Umur
: xx tahun
Tarikh
Lahir
: xx Ogos 19xx
Taraf
Perkahwinan :
Warganegara
: Malaysia
Alamat
Sekarang
:
:
Alamat
Tetap
:
:
Telefon
:
(h/p)
(rumah)
(pejabat)
Pendidikan/Kursus/Kemahiran/Anugerah :
Tahun
|
Institusi
|
Kemahiran/Anugerah
|
Nota: Sijil-sijil seperti di LAMPIRAN
2
Pengalaman Kerja/Perniagaan
Tahun
|
Majikan/Perniagaan
|
Pengalaman
|
Jawatan Dalam Pertubuhan Sosial
Nama Pertubuhan
|
Jawatan Dipegang
|
Tempoh
|
Jurubank :
Nama dan Alamat Bank
|
Jenis & No. Akaun
|
Tarikh Dibuka
|
Pendapatan Bersih :
Pendapatan
|
RM
|
Perbelanjaan
|
RM
|
Gaji Bersih
Pendapatan Lain – sewa tanah
|
5,000
1,000
|
Belanja Sarahidup
Bayaran Pinjaman Kenderaan
Bayaran Pinjaman Perumahan
Bayaran Pinjaman Bank Rakyat
|
1,000
1,000
1,200
500
|
Jumlah Pendapatan (A)
|
6,000
|
Jumlah Perbelanjaan (B)
|
3,700
|
Jumlah Pendapatan(A)-(B)
|
2,300
|
Harta dan Liabiliti :
Harta
|
Nilai Pasaran
RM
|
Liabiliti
|
Baki Semasa
RM
|
Rumah Teres
Tanah
Kereta – Honda Civic
|
250,000
100,000
115,000
|
Housing Loan – Ambank
-
Car Loan – Public Bank
Personal Loan – Bank Rakyat
Kad Kredit
|
180,000
-
90,000
30,000
5,000
|
Jumlah Harta (A)
|
465,000
|
Jumlah Liabiliti (B)
|
305,000
|
Jumlah (A)-(B)
|
160,000
|
4.0 PROFIL PROJEK
4.1 Perniagaan Dirancangkan
Nama
Perniagaan :
Restoran Selera Desa
Nama
Didaftarkan : Hamid
Restoran & Katering
No
Pendaftaran
: 001234567-V (Rujuk Lampiran 4)
Alamat
Perniagaan : Jalan
Kemuning 1, Taman Kemuning
Tarikh Mula
Niaga : Dianggarkan dalam
bulan Oktober 2009
Bentuk
Perniagaan : Pemilikan
Tunggal
Pemilik
: Hamid bin Din
Jenis
Perniagaan
: Restoran dan Katering
5.0 ASPEK PENGURUSAN
5.1 Senarai Pekerja Utama dan Tugas
Nama
: Hamid bin Din
Umur
: xx tahun
Jawatan
: Pengurus
Pengalaman Kerja : Rujuk Profil Pemilik
Pengalaman Kerja : Rujuk Profil Pemilik
Gaji Bulanan
: RM 2,500.00
Tugas
: Mengurus keseluruhan operasi restoran dan juga sebagai juruwang.
Nama
: Isteri
Umur
: xx tahun
Jawatan
: Penolong Pengurus/Ketua Tukang Masak/Juruwang
Pengalaman Kerja
: Penolong Pengurus Gerai (bekerja bersama- sama)
Gaji Bulanan
: RM 1,800.00
Tugas
: Membantu Pengurus
dalam operasi keseluruhan restoran merangkap
.
ketua tukang masak dan juga juruwang kedua
Nama
: Tukang Masak
I/II/III/IV (akan dilantik)
Umur
: xx tahun
Jawatan
: Tukang Masak
Pengalaman
Kerja
: Sekurang-kurangnya setahun pengalaman memasak di
memasak di restoran/gerai/katering
memasak di restoran/gerai/katering
Gaji Bulanan
: RM 1,000.00
Tugas
: Memasak mengikut menu yang ditentukan oleh
Ketua Tukang Masak dan juga tempahan pelanggan
Ketua Tukang Masak dan juga tempahan pelanggan
Nama
: Pembantu Restoran (akan dilantik)
Umur
: xx tahun
Jawatan
: Pembantu Restoran
Pengalaman Kerja
:
Pengalaman bekerja di restoran/gera/warong adalah diutamakan
Gaji Bulanan
: RM 700.00
Tugas
: Mengambil tempahan
pelanggan, mengemas, membersih dan membantu
pengurus dan penolong
pengurus dan kerja-kerja am restoran
6.0 ASPEK LOKASI
6.0 ASPEK LOKASI
6.1 Lokasi Premis
Jalan Kemunig 1, Taman
Kemuning, 74750 Senawang, Negeri Sembilan
6.2 Gambar Premis
1) Gambar Hadapan Premis
2) Gambar Deretan Kedai Bersebelahan Premis
3) Gambar di Sekitar Permis
6.3 Peta Lokasi
Peta Kedudukan Lokasi
[Beli peta atau cari
peta di internet dengan radius lebih kurang 5km dan paste di sini. Tandakan
lokasi]
Peta Kedudukan Premis
[Lukis peta kedudukan
premis di pusat perniagaan tersebut. Tandakan Lokasi]
6.4 Susun Atur Restoran
[Lukiskan susun atur
dalaman premis]
6.5 Waktu Perniagaan
Waktu
Perniagaan : 10.00
pagi – 7.00 malam
Hari di
Buka
: Isnin hingga Ahad
(Nota : Ahad dan cuti umum di buka sehingga jam 2
petang)
Hari Cuti
: Hari Raya Aidilfitri dan Raya Haji
6.6 Menu
6.6.1 Menu Sarapan Pagi
No
|
Menu Cadangan
|
RM
|
1
|
Roti Canai
|
0.70
|
2
|
Roti Sardin
|
1.50
|
3
|
Roti Telur
|
1.20
|
4
|
Nasi Lemak Kukus
|
1.50
|
5
|
Nasi Goreng Biasa
|
1.50
|
6
|
Nasi Goreng Kampung
|
1.50
|
7
|
Mee Goreng
|
1.50
|
8
|
Kuew Tiaw Goreng
|
1.50
|
9
|
Meehun Goreng
|
1.50
|
10
|
Lontong
|
1.50
|
11
|
Karipap Panas
(3biji)
|
1.00
|
12
|
Kuih Muih (3biji)
|
1.00
|
13
|
Roti Bakar
|
1.00
|
14
|
Roti Kukus
|
1.00
|
15
|
Milo,Kopi,Teh,The-O,
Sirap
|
1.00
|
6.6.2 Menu Makan Tengah hari
No
|
Menu Cadangan
|
RM
|
1
|
Ikan Bakar (cth: pari,terubuk,kembong,cencaru,dll)
|
Ikut saiz dan jenis ikan
|
2
|
Daging bakar
|
2.00 – 3.00 (ikut saiz)
|
3
|
Ayam kampung goreng
|
4.00
|
4
|
Ayam Madu
|
2.50
|
5
|
Ayam Goreng
|
2.00
|
6
|
Asam Pedas Kepala
Ikan
|
5.00 – 8.00 (ikut saiz)
|
7
|
Sup Tulang
|
3.50
|
8
|
Sup Kambing
|
4.00
|
9
|
Sup Cendawan
|
3.00
|
10
|
Sotong Sumbat
|
2.50
|
11
|
Sotong Masak Merah
|
3.00
|
12
|
Udang Tumis Petai
|
3.00
|
13
|
Daging Gulai
|
3.00
|
14
|
Begedil Ayam
|
0.50
|
15
|
Pucuk Ubi Masak
Lemak
|
2.00
|
16
|
Nangka Muda Masak
Lemak
|
2.00
|
17
|
Ikan Bilis + Kacang
+ Tempe masak pedas
|
2.00
|
18
|
Sambal Belacan
|
0.50
|
7.0 ASPEK PEMASARAN
7.1 Analisa Persaingan
No
|
Pesaing
|
Kekuatan
|
Kelemahan
|
1
|
Restoran Kafe
Raeksoniari
No 1, Jalan Kemuning
1, Senawang
|
2 tahun beroperasi
|
Menjual kek sahaja.
Tengah hari menjual nasi ayam tetapi tidak serius.
|
2
|
Restoran Ashraf Ali
Maju
No 3, Jalan Kemuning
1, Senawang
|
Servis yang pantas
Sudah 1 tahun
Beroperasi 24 jam
|
Menjual menu ala
mamak dan tiada menu yang boleh menjadi daya tarik.
|
3
|
Restoran Ming Yie
No 14, Jalan
Kemuning 1, Senawang
|
Menarik pelanggan berbangsa
cina
|
Baru dibuka.
Tertumpu kepada pelanggan berbangsa cina sahaja. Tiada melayu.
|
4
|
Seafood Andaman
No 41, Jalan
Kemuning 1, Senawang
|
Pengunjung yang
ramai pada waktu malam.
Kekuatan pada
masakan tomyam.
|
Kurang pelanggan
pada waktu siang hari. Menu biasa yang kurang daya tarik dan popular dengan
tomyam sahaja.
|
5
|
Kemuning Corner
No 25, Jalan
Kemuning 1, Senawang
|
Menarik pelanggan
berbangsa india
|
Baru dibuka.
Tertumpu kepada pelanggan bebangsa india sahaja. Tiada melayu.
|
7.3 Strategi Pemasaran
7.3.1 Pengiklanan
· Banner di persimpangan lampu trafik
· Signboard kecil di persimpangan masuk di lot
kedai
· Iklan di masjid atau surau berdekatan
7.3.2 Promosi
· Menyediakan hidangan buffet percuma pada hari
pembukaan restoran
· Harga istimewa untuk pakej perkahwinan
· Penajaan Katering di Majlis Berbuka Puasa di
masjid atau surau berdekatan
8.0 ASPEK KEWANGAN
8.1 Keperluan Kewangan
No
|
Keperluan
|
RM
|
Nota
|
1
|
Ubahsuaian
|
12,000.00
|
Rujuk Sebutharga diLAMPIRAN
5
|
2
|
Peralatan dan
Kelengkapan Restoran
|
21,100.00
|
Rujuk Sebutharga diLAMPIRAN
6
|
3
|
Stok Permulaan
|
10,000.00
|
Untuk kegunaan
seminggu.
|
4
|
Deposit Sewa
|
9,500.00
|
Rujuk surat dari
pemilik premis.
|
5
|
Modal Pusingan
|
50,000.00
|
Modal pusingan untuk
keperluan perniagaan selama 3 bulan.
|
Jumlah
|
102,600.00
|
8.2 Anggaran Kos Jualan
Pelanggan
|
Menu Utama
|
Anggaran Sumbangan Jualan
%
|
Anggaran Margin Untung Kasar
%
|
Anggaran Purata Margin Untung Kasar
%
|
Sarapan Pagi
|
Kuih muih
Nasi lemak
Roti canai
|
5.12
|
40.00
|
2.05
|
Makan Tengah hari
|
Lauk pauk/ulam
Ikan Bakar
Ayam Kampung
|
53.07
|
50.00
|
26.54
|
Minum Petang
|
Kuih Muih
|
10.38
|
40.00
|
4.15
|
Makan Malam
|
Ikan Bakar
Nasi, Mee Goreng,
Sup, Tomyam dll.
|
17.36
|
50.00
|
8.68
|
Tempahan
Luar/Katering
|
Pakej RM8.00 seorang
– Lauk pauk, sayur, minuman, buah
|
14.07
|
40.00
|
5.60
|
Jumlah
|
100.00
|
47.02
|
Oleh itu Purata Kos Jualan adalah 100% - 47.02%
= 52.98%
9.0 CAGARAN& JAMINAN DICADANG
9.1 Cagaran Hartanah
No
|
Pemilik
|
No Hak Milik
|
Keluasan
|
Nilai Pasaran (RM)
|
1
|
HSD xx lot xx Mukim Kuala Selangor
|
1 ekar
|
40,000.00
|
9.2 Amanah Saham BumiPutera
No
|
Pemilik
|
No Akaun
|
No Cagaran (RM)
|
1
|
xxxxxx-xx-xxxx
|
20,000.00
|
9.3 Jaminan Pihak Ketiga
No
|
Penjamin
|
No Kad Pengenalan
|
1
|
xxxxxx-xx-xxxx
|
10.0 JADUAL PERLAKSANAAN PROJEK
No
|
Perlaksanaan
|
Tarikh Jangkaan
|
1
|
Permohonan
Pembiayaan
|
4/5/2009
|
2
|
Temuduga Pertama
|
11/5/2009
|
3
|
Temuduga Kedua
|
18/5/2009
|
4
|
Kelulusan
|
21/05/2009
|
5
|
Proses Dokumentasi
& Guaman
|
22/05/2009 – 4/6/2009
|
6
|
Pengeluaran Wang
|
5/6/2009
|
7
|
Ubahsuai Premis dan Dekorasi
|
6-13/06/2009
|
8
|
Pembelian peralatan
kedai dan Premis
|
12/06/2009
|
9
|
Pembelian Stok
|
13/06/2009
|
10
|
Perniagaan Operasi
Sepenuhnya
|
1/7/2009
|
11.0 KESIMPULAN
Saya amat berharap dengan bantuan kewangan
dari skim [nama skim pembiayaan] ini akan dapat merialisasikan projek restoran
& katering cadangan saya dan memberikan peluang kepada kami memulakan
perniagaan saya sendiri.Saya yakin dengan bantuan kewangan ini akan membantu
saya memajukan potensi yang ada diri saya dan isteri untuk melaksanakan projek
restoran & katering di [Taman Kemuning Senawang] yang mempunyai pasaran
yang besar dan menggalakkan. Semoga pihak [nama agensi pembiaya/bank] dapat
mempertimbangkan permohonan kami ini demi pembangunan perniagaan Bumiputera
dalam bidang peruncintan amnya dan restoran khususnya.