BHG 1 : PENGENALAN
Nor Zareen Bakeri ialah perniagaan
yang akan menjalankan pembuat dan pengedar produk berasaskan bakeri seperti
aneka jenis kek dan roti.Premis perniagaan yang dipilih terletak di lokasi yang
strategik di kawasan perumahan iaitu di Bandar Baru Kluang, Johor.
Sebelum tertubuhnya syarikat ini,
pemilik telah menimba ilmu pengetahuan dan melengkapkan diri dengan kemahiran
berkaitan penyediaan, pembuatan dan hiasan kek serta roti yang sewajarnya
daripada pengalaman berkursus di beberapa buah kedai kek di sekitar lembah
klang.
Dengan minat yang mendalam dan
semangat yang tinggi untuk mempertingkatkan status sosio ekonomi, saya telah
berusaha mengumpul wang daripada pendapatan bulanan yang diperolehi dan telah
berjaya membeli 1 buah oven,1 buah heavy duty cake mixer dan beberapa peralatan
lain yang berkenaan..Ini adalah sebahagian daripada langkah mempersiapkan diri
saya untuk menjadi seorang pengurus syarikat yang bijak dan berkalibar.
Selain daripada itu, hasrat untuk
menyediakan produk dan perkhidmatan berasaskan bakeri yang halal untuk
pelanggan beragama islam juga telah menjadi pendorong kepada saya untuk
menceburi bidang perniagaan yang kebanyakannya dipelori oleh kaum bukan
bumiputera. Seterusnya, saya juga dapat menyumbang kearah peningkatan bilangan
bumiputera yang menceburi bidang perniagaan yang mencabar ini disamping dapat
mewujudkan peluang pekerjaan kepada bumiputera yang lain.
1.1 VISI
Membuka sebuah galeri kek popular
yang menawarkan kepelbagaian dari segi rasa dan bentuk selain membuka sebuah
kedai yang menjual barang-barang keperluan membuat kek dan roti yang dijual
dengan harga yang murah.
1.2 MISI
Memastikan orang islam mempunyai
pilihan alternatif dalam membeli produk berasaskan bakeri yang diyakini
halal.Berlandaskan motto ”BERSIH DAN DIYAKINI” ,ianya dapat menarik minat
konsumer daripada kalangan orang islam khususnya membeli produk yang dijual
tanpa was-was. Selain daripada itu, ianya dapat meningkatkan lagi peratusan
orang melayu menceburi bidang yang selama ini dimonopoli oleh bangsa lain.
BHG 2 : TUJUAN RANCANGAN PERNIAGAAN
2.1 Tujuan rancangan perniagaan ini
ialah:
•Menyediakan maklumat lengkap bagi
tujuan memohon pembiayan kewangan dari institusi kewangan.
•Menyedikan garis panduan untuk
pihak pengurusan, supaya syarikat ini berjalan dan berkembang mengikut seperti
yang di rancang.
•Sebagai bahan rujukan untuk
menyakinkan pembekal-pembekal bahan mentah akan keupayaan perniagaan.
2.2Nilai pembiayaan yang dipohon
bagi memulakan perniagaan adalah sebanyak RM 30 000
BHG 3 : LATARBELAKANG PERNIAGAAN
|
|||
3.1 Nama Perniagaan
|
: Nor Zareen Bakery
|
||
3.2
|
Alamat Berdaftar
|
:No 11, Jalan datuk Ibrahim Majid,
|
|
Kluang ,
|
|||
Johor Darul Takzim.
|
|||
3.3
|
Alamat Perniagaan
|
:
|
|
Taman Kluang Baru,
|
|||
Johor Darul Takzim
|
|||
3.4
|
No. Telefon
|
: 012-3192210
|
|
3.5
|
No. Daftar Perniagaan
|
: Dalam proses
|
|
3.6
|
Tarikh Pendaftaran
|
: Dalam proses
|
|
3.7
|
Aktiviti Perniagaan
|
: Membuat dan mengedar kek dan
roti.
|
|
3.8
|
Bentuk Perniagaan
|
: Perseorangan.
|
|
3.9
|
Modal Permulaan
|
: RM 24,000
|
|
3.10
|
Bank berurusan
|
: Bumiputra Commerce Bhd
|
|
3.11
|
No.Lesen Kementerian
|
||
Kewangan
|
: -
|
||
3.12
|
Tarikh Tamat Lesen
|
:
|
|
3.13
|
Bidang Kerja Didaftarkan
|
: Menjual kek dan roti,bahan kek
dan minumam ringan.
|
|
3.14
|
Nama Pemilik
|
: Haminah Bte Abd Rahman
|
|
3.15
|
No.K/P
|
: 510422-01-5262
|
BHG 4 : LATARBELAKANG PERNIAGAAN
4.1
|
Nama
|
: Haminah Bte Abd Rahman
|
4.2
|
Alamat Tetap
|
:
|
No 11, Jalan 2,
|
||
Tam,an Selayang,
|
||
68100 Batu Caves,
|
||
Selangor Darul Ehsan.
|
||
4.3
|
No.Kad Pengenalan
|
: 510422-01-5262
|
4.4
|
Tarikh Lahir
|
: 22hb April 1951
|
4.5
|
Agama
|
: Islam.
|
4.6
|
Taraf Perkahwinan
|
: Bujang.
|
4.7
|
Kelulusan Akademik
|
: S.P.M.
|
4.8
|
Pengalaman Kerja
|
:-
|
4.9
|
Kursus Dihadiri
|
: Latihan Sangkut Kerja (LSK)
|
4.10 Lain-lain
|
: -
|
BHG 5 : RANCANGAN PENGURUSAN
5.1 STRUKTUR DAN ORGANISASI
Struktur organisasi yang dibentuk
oleh perniagaan adalah merangkumi peringkat atasan hingga bawahan.Secara
keseluruhannya,struktur organisasi bagi syarikat adalah seperti berikut;
5.2 FUNGSI DAN TANGGUNGJAWAB
Fungsi dan tanggungjawab yang telah
ditentukan adalah bagi melicinkan perjalanan sesebuah syarikat.
Pengurus: Haminah Bte Abd Rahman
•Mengurus perjalanan dan aktiviti
syarikat.
•Mengurus pentadbiran, kewangan dan
pemasaran.
•Mengurus hal ehwal pekerja .
•Menentukan jumlah,jenis dan
mengawal mutu produk.
•Melaksanakan urusan pejabat
termasuk kemaskini semua rekod pejabat.
•Mengambil dan merekod pesanan.
•Urusan bank.
•Mengurus keluar/masuk bahan mentah.
Pembuat kek: (kosong)
•menerima dan melaksanakan tempahan.
•Memperkenal dan mempelbagaikan
keluaran produk sedia ada. Pembuat Roti : (kosong)
•Memperkenal dan mempelbagaikan
keluaran produk.
•Melaksanakan tempahan.
.
Pemandu kereta: (kosong)
•Menjalankan urusan pengangkutan
yang berkaitan dengan pernigaan.
•Menjaga keselamatan dan penjagaan
kenderaan(van).
•Lain-lain tugas.
•Memantau lokasi yang sesuai bagi
tujuan mencari pasaran baru.
5.5 STRATEGI PENGURUSAN
Antara strategi pengurusan yang akan dilaksanakan adalah seperti
berikut:
5.5.1Menerap semangat kerja
berpasukan di antara para pekerja demi kebaikan bersama.
5.5.2Mengadakan perbincangan dengan
semua pihak termasuk pihak pengurusan dan pelaksanaan dalam memberi pendapat
atau cadangan bagi mempertingkatkan produktiviti.
5.5.3Memberi imbuhan kepada pekerja
sebagai dorongan untuk mempertingkatkan kualiti perkhidmatan.
5.5.4Mengikuti latihan ikhtisas
lanjutan seperti kursus-kursus yang berkaitan untuk mempertingkatkan kamahiran
dan kepakaran dalam bidang bakeri.
5.5.5Memberi nasihat dan bimbingan
kepada semua yang terlibat supaya sentiasa menumpukan perhatian terhadap
perkhidmatan mesra pelanggan yang cemerlang.
5.5.6Menerapkan budaya dan etika
kerja yang baik dan mengamalkan nilai murni dalam diri setiap yang terlibat
dengan bakeri ini.
BHG 6 : RANCANGAN TEKNIKAL PERKHIDMATAN
6.1 Harta tetap dan peralatan yang
dimiliki
6.2 HARTA TETAP DAN KELENGKAPAN YANG
DIPERLUKAN
6.3 :STOK BEKALAN/BARANGAN
JADUAL 6 : Kos bahan mentah selama sebulan
6.4 : SENARAI PEMBEKAL BAHAN-BAHAN
MENTAH
HOUSE OF INGREDIENTS
No 3, Jalan Gangsa SD5/3E, Sri
Damansara,52200 Kuala Lumpur.
(Tel 03-62742262)
BIBUN FOOD SDN BHD
No 2, Jalan Bidara 2/4, Taman
Bidara,Selayang Bharu 68100 Selangor
(Tel 603-61389288)
BAKE WITH YEN
No 33 Lorong Haji Taib Satu, 50350
Kuala Lumpur.
(Tel 03-26927623)
Carta Aliran memproses kek

6.6 : KOS OPERASI
6.7 RAMALAN BELIAN BAHAN-BAHAN
MENTAH SELAMA 3 TAHUN JADUAL 9
6.8 : STRATEGI PERKHIDMATAN
Strategi perkhidmatan merupakan
elemen penting dalam menentukan peningkatan sesebuah
perniagaan.Oleh yang demikian,
beberapa strategi perkhidmatan telah disusun:
6.8.1Memberi perkhidmatan berkualiti
dan menangani segala masalah dan teguran pelanggan dengan penuh keikhlasan.
6.8.2“Layanan perkhidmatan berserta
senyuman ikhlas” yang akan diterapkan ke atas semua pekerja.
6.8.3Menyiapkan kerja tempahan
mengikut masa yang telah tetapkan oleh pelanggan.
6.8.4Membuat penghantaran ke lokasi
dan tepat pada waktu yang dijanjikan.
BHG 7: ASPEK PEMASARAN
7.1 PERKHIDMATAN DAN HARGA YANG
DITAWARKAN
JADUAL 10 : SENARAI HARGA BAGI
KEK-KEK KONTINENTAL
BIL
|
PERKARA
|
250 GRAM
|
500 GRAM
|
1 KILO
|
||||
(RM/UNIT)
|
(RM/UNIT)
|
(RM/UNIT)
|
||||||
1
|
Butter Cream
|
10.00
|
19.00
|
34.00
|
||||
2
|
Fresh Cream
|
11.00
|
20.00
|
35.00
|
||||
3
|
Coklat
|
12.00
|
22.00
|
40.00
|
||||
4
|
Cheese
|
-
|
22.00
|
40.00
|
||||
5
|
Mousse
|
-
|
25.00
|
50.00
|
||||
JADUAL 11 : SENARAI HARGA BAGI
ROTI 50 GRAM
|
||||||||
BIL
|
PERKARA
|
250 GRAM
|
||||||
(RM/UNIT)
|
||||||||
1
|
Pizza Bun
|
1.30
|
||||||
2
|
Sausage Bun
|
1.10
|
||||||
3
|
Mentega Bun
|
0.60
|
||||||
4
|
Kaya Bun
|
0.60
|
||||||
5
|
Cheese Bun
|
1.30
|
||||||
6
|
Maxican Bun
|
1.00
|
||||||
ANTARA PERKHIDMATAN YANG DITAWARKAN
•Menyediakan ‘hamper’pada musim
perayaan dan pada hari-hari tertentu. Harga dan produk ditentukan oleh
pelanggan.
•Mengadakan pekej perkahwinan kepada
bakal pengantin.
7.2KUMPULAN SASARAN
Antara kumpulan sasaran yang telah
dikenal pasti menjadi bakal pelanggan adalah :
•Butik-butik pengantin.(menawarkan
pakej kepada bakal-bakal pengantin.)
•Kantin-kantin sekolah.
•Kedai-kedai kek.
•Restoren-restoran.
7.3 : ANGGARAN JUALAN
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
7.4 : KOS PEMASARAN
JADUAL 16

7.5 : STRATEGI PEMASARAN
7.5.1Barangan
•Memastikan kesegaran produk
terjamin ,dimana tarikh luput akan dipaparkan pada setiap bungkusan untuk
rujukan pelanggan.
•Mempelbagaikan keluaran produk agar
pelanggan mempunyai banyak pilihan.
•Mengutamakan kualiti produk dengan
menggunakan bahan-bahan mentah bermutu tinggi
•Mengujudkan produk baru dipasaran.
7.5.2Promosi
•Memberi tawaran istimewa menjelang
hari-hari perayaan bagi menggalakkan jualan.
•Mengadakan pakej atau pek istimewa
khususnya kepada bakal-bakal pegantin.
•Memberi pek percubaan pada harga
yang rendah bagi produk baru.
7.5.3Tempat
•Memasarkan produk ditempat-tempat
yang menjadi tumpuan ramai.
•Membuat pemantauan keatas lokasi
dan kekerapan pelanggan yang datang berkunjung.
•Membuat kaji selidik terhadap
golongan sasar seperti pekerja pejabat ,pelajar dan lain-lain.
7.5.3 Harga
•Memberi potongan harga istimewa
bagi setiap musim perayaan dan hari –hari tertentu.
•Memberi harga pengenalan bagi
setiap produk baru yang dikeluarkan.
•Memberi komisyen kepada pembeli
secara berperingkat-peringkat.
(Contoh setiap jualan RM500 keatas
20% komisyen,RM700 keatas 25% komisyen)
BAHAGIAN 9 : ASPEK KEWANGAN
8.1 : KOS PELABURAN PROJEK
JADUAL 17
ANGGARAN PERBELANJAAN
MODAL DIPERLUKAN
|
PERATUS
|
|||||||||||||
BIL
|
PERKARA
|
SENDIRI
|
BANK
|
MARA
|
JUMLAH
|
(%)
|
||||||||
1.0
|
HARTA TETAP
|
|||||||||||||
1.1
|
Pendawaian
|
-
|
-
|
1,000
|
1,000
|
1
|
||||||||
1.2
|
Mesin
|
9,680
|
-
|
7,250
|
16,930
|
25
|
||||||||
1.3
|
Kenderaan(van)
|
6,000
|
44,000
|
-
|
50,000
|
74
|
||||||||
A JUMLAH HARTA TETAP
|
15,680
|
44,000
|
8,250
|
67,930
|
86.2
|
|||||||||
2.0
|
HARTA SEMASA
|
|||||||||||||
2.1
|
Pendahuluan Sewa
|
300
|
-
|
-
|
300
|
100
|
||||||||
2.2
|
Belanja Pra-Operasi
|
-
|
-
|
-
|
-
|
|||||||||
B JUMLAH HARTA SEMASA
|
300
|
-
|
-
|
300
|
0.4
|
|||||||||
3.0
|
MODAL PUSINGAN
|
|||||||||||||
3.1
|
BELIAN BAHAN
|
3,000
|
-
|
-
|
3,000
|
28
|
||||||||
MENTAH
|
||||||||||||||
3.2
|
O/HEAD
|
6700
|
-
|
1,750
|
7,579
|
72
|
||||||||
COST/B.PENTADBIRAN
|
||||||||||||||
C JUMLAH MODAL
|
9700
|
-
|
1,750
|
10,579
|
13.4
|
|||||||||
PUSINGAN
|
||||||||||||||
JUMLAH
|
25680
|
44,000
|
10,000
|
78,809
|
100
|
|||||||||
PELABURAN(A+B+C)
|
||||||||||||||
PERATUSAN PECAHAN (%)
|
31
|
56
|
13
|
100
|
8.2 : SUMBER PEMBIAYAAN PROJEK
MODAL SENDIRI: TUNAI
|
RM 10,000
|
||||
MODAL SENDIRI: ASET TETAP SEDIA
ADA
|
RM 15,680
|
||||
PINJAMAN MARA
|
faedah
|
5%
|
Tempoh
|
3
|
RM 10,000
|
PINJAMAN BANK
|
faedah
|
4.2%
|
Tempoh
|
6
|
RM 44,000
|
JUMLAH SUMBER PEMBIAYAAN PROJEK
|
RM79,680
|
||||
8.3 : JADUAL SUSUT NILAI ASET TETAP
Jadual 18
Jenis Aset
|
: Peralatan dan mesin sedia ada
|
|||||||||
Kos (RM)
|
: 9,680
|
|||||||||
Kadar Tahunan : 10 %
|
||||||||||
Tahun
|
Susut nilai tahunan
|
Susut nilai terkumpul
|
Nilai buku
|
|||||||
0
|
-
|
-
|
9,680
|
|||||||
1
|
968
|
-
|
9,196
|
|||||||
2
|
968
|
-
|
8,712
|
|||||||
3
|
968
|
-
|
8,228
|
|||||||
Jenis Asset
|
: Peralatan yang akan dibeli
|
|||||||||
Kos (RM)
|
: 7,250
|
|||||||||
Kadar Tahunan : 10 %
|
||||||||||
Tahun
|
Susut nilai tahunan
|
Susut nilai terkumpul
|
Nilai buku
|
|||||||
0
|
7,250
|
|||||||||
1
|
725
|
725
|
6,520
|
|||||||
2
|
725
|
1,450
|
5,800
|
|||||||
3
|
725
|
2,175
|
5,075
|
|||||||
Jenis Aset
|
: Pendawaian
|
|||||||||
Kos (RM)
|
: 1,000
|
|||||||||
Kadar Tahunan : 10%
|
||||||||||
Tahun
|
Susut nilai
|
Susut nilai
|
Nilai buku
|
|||||||
tahunan
|
terkumpul
|
|||||||||
0
|
1,000
|
|||||||||
1
|
100
|
100
|
900
|
|||||||
2
|
100
|
200
|
800
|
|||||||
3
|
100
|
300
|
700
|
|||||||
Jenis Aset
|
: van
|
|||||||||
Kos (RM)
|
: 50,000
|
|||||||||
Kadar Tahunan : 20%
|
||||||||||
Tahun
|
Susut nilai
|
Susut nilai
|
Nilai buku
|
|||||||
tahunan
|
terkumpul
|
|||||||||
0
|
50,000
|
|||||||||
1
|
10,000
|
10,000
|
40,000
|
|||||||
2
|
20,000
|
20,000
|
30,000
|
|||||||
3
|
30,000
|
30,000
|
20,000
|
|||||||
8.4 : Pengiraan pembiayaan dan nilai
ansuran bulanan Jadual 19
BAYARAN BALIK PINJAMAN MARA
|
|||||
Jumlah Pinjaman : 10,000
|
|||||
Kadar Faedah
|
: 5 %
|
||||
Tempoh (tahun)
|
: 3 ( 3 bulan bernafas )
|
||||
Kaedah
|
: Baki Tahunan
|
||||
Tahun
|
Pokok
|
Faedah
|
Baki pokok
|
||
0
|
10,000
|
||||
1
|
2,502
|
378
|
7,498
|
||
2
|
3,336
|
504
|
4162
|
||
3
|
3,336
|
504
|
826
|
||
4
|
826
|
126
|
0
|
BAYARAN BALIK PINJAMAN BANK
|
|||||
Jumlah Pinjaman : 44,000
|
|||||
Kadar Faedah
|
: 4.20 %
|
||||
Tempoh (tahun)
|
: 6
|
||||
Kaedah
|
: Baki Tahunan
|
||||
Tahun
|
Pokok
|
Faedah
|
Baki pokok
|
||
0
|
44,000
|
||||
1
|
7332
|
1848
|
36,668
|
||
2
|
7332
|
1848
|
29,336
|
||
3
|
7332
|
1848
|
22,004
|
||
4
|
7332
|
1848
|
14,672
|
||
5
|
7332
|
1848
|
733
|
||