Assignment 2 by Yuganthilly Kaniapan

BHG 1 : PENGENALAN
Nor Zareen Bakeri ialah perniagaan yang akan menjalankan pembuat dan pengedar produk berasaskan bakeri seperti aneka jenis kek dan roti.Premis perniagaan yang dipilih terletak di lokasi yang strategik di kawasan perumahan iaitu di Bandar Baru Kluang, Johor.
Sebelum tertubuhnya syarikat ini, pemilik telah menimba ilmu pengetahuan dan melengkapkan diri dengan kemahiran berkaitan penyediaan, pembuatan dan hiasan kek serta roti yang sewajarnya daripada pengalaman berkursus di beberapa buah kedai kek di sekitar lembah klang.
Dengan minat yang mendalam dan semangat yang tinggi untuk mempertingkatkan status sosio ekonomi, saya telah berusaha mengumpul wang daripada pendapatan bulanan yang diperolehi dan telah berjaya membeli 1 buah oven,1 buah heavy duty cake mixer dan beberapa peralatan lain yang berkenaan..Ini adalah sebahagian daripada langkah mempersiapkan diri saya untuk menjadi seorang pengurus syarikat yang bijak dan berkalibar.
Selain daripada itu, hasrat untuk menyediakan produk dan perkhidmatan berasaskan bakeri yang halal untuk pelanggan beragama islam juga telah menjadi pendorong kepada saya untuk menceburi bidang perniagaan yang kebanyakannya dipelori oleh kaum bukan bumiputera. Seterusnya, saya juga dapat menyumbang kearah peningkatan bilangan bumiputera yang menceburi bidang perniagaan yang mencabar ini disamping dapat mewujudkan peluang pekerjaan kepada bumiputera yang lain.
1.1 VISI
Membuka sebuah galeri kek popular yang menawarkan kepelbagaian dari segi rasa dan bentuk selain membuka sebuah kedai yang menjual barang-barang keperluan membuat kek dan roti yang dijual dengan harga yang murah.
1.2 MISI
Memastikan orang islam mempunyai pilihan alternatif dalam membeli produk berasaskan bakeri yang diyakini halal.Berlandaskan motto ”BERSIH DAN DIYAKINI” ,ianya dapat menarik minat konsumer daripada kalangan orang islam khususnya membeli produk yang dijual tanpa was-was. Selain daripada itu, ianya dapat meningkatkan lagi peratusan orang melayu menceburi bidang yang selama ini dimonopoli oleh bangsa lain.
BHG 2 : TUJUAN RANCANGAN PERNIAGAAN
2.1 Tujuan rancangan perniagaan ini ialah:
•Menyediakan maklumat lengkap bagi tujuan memohon pembiayan kewangan dari institusi kewangan.
•Menyedikan garis panduan untuk pihak pengurusan, supaya syarikat ini berjalan dan berkembang mengikut seperti yang di rancang.
•Sebagai bahan rujukan untuk menyakinkan pembekal-pembekal bahan mentah akan keupayaan perniagaan.
2.2Nilai pembiayaan yang dipohon bagi memulakan perniagaan adalah sebanyak RM 30 000


BHG 3 : LATARBELAKANG PERNIAGAAN
3.1 Nama Perniagaan
: Nor Zareen Bakery
3.2
Alamat Berdaftar
:No 11, Jalan datuk Ibrahim Majid,



Kluang ,



Johor Darul Takzim.
3.3
Alamat Perniagaan
:



Taman Kluang Baru,



Johor Darul Takzim
3.4

No. Telefon
: 012-3192210
3.5

No. Daftar Perniagaan
: Dalam proses
3.6

Tarikh Pendaftaran
: Dalam proses
3.7

Aktiviti Perniagaan
: Membuat dan mengedar kek dan roti.
3.8

Bentuk Perniagaan
: Perseorangan.
3.9

Modal Permulaan
: RM 24,000
3.10
Bank berurusan
: Bumiputra Commerce Bhd
3.11
No.Lesen Kementerian



Kewangan
: -
3.12
Tarikh Tamat Lesen
:
3.13
Bidang Kerja Didaftarkan
: Menjual kek dan roti,bahan kek dan minumam ringan.
3.14
Nama Pemilik
: Haminah Bte Abd Rahman
3.15
No.K/P
: 510422-01-5262

BHG 4 : LATARBELAKANG PERNIAGAAN
4.1
Nama
: Haminah Bte Abd Rahman
4.2
Alamat Tetap
:


No 11, Jalan 2,


Tam,an Selayang,


68100 Batu Caves,


Selangor Darul Ehsan.
4.3
No.Kad Pengenalan
: 510422-01-5262
4.4
Tarikh Lahir
: 22hb April 1951
4.5
Agama
: Islam.
4.6
Taraf Perkahwinan
: Bujang.
4.7
Kelulusan Akademik
: S.P.M.
4.8
Pengalaman Kerja
:-
4.9
Kursus Dihadiri
: Latihan Sangkut Kerja (LSK)
4.10 Lain-lain
: -


BHG 5 : RANCANGAN PENGURUSAN
5.1 STRUKTUR DAN ORGANISASI
Struktur organisasi yang dibentuk oleh perniagaan adalah merangkumi peringkat atasan hingga bawahan.Secara keseluruhannya,struktur organisasi bagi syarikat adalah seperti berikut;
5.2 FUNGSI DAN TANGGUNGJAWAB
Fungsi dan tanggungjawab yang telah ditentukan adalah bagi melicinkan perjalanan sesebuah syarikat.
Pengurus: Haminah Bte Abd Rahman
•Mengurus perjalanan dan aktiviti syarikat.
•Mengurus pentadbiran, kewangan dan pemasaran.
•Mengurus hal ehwal pekerja .
•Menentukan jumlah,jenis dan mengawal mutu produk.
•Melaksanakan urusan pejabat termasuk kemaskini semua rekod pejabat.
•Mengambil dan merekod pesanan.
•Urusan bank.
•Mengurus keluar/masuk bahan mentah.
Pembuat kek: (kosong)
•menerima dan melaksanakan tempahan.
•Memperkenal dan mempelbagaikan keluaran produk sedia ada. Pembuat Roti : (kosong)
•Memperkenal dan mempelbagaikan keluaran produk.
•Melaksanakan tempahan.
.
Pemandu kereta: (kosong)
•Menjalankan urusan pengangkutan yang berkaitan dengan pernigaan.
•Menjaga keselamatan dan penjagaan kenderaan(van).
•Lain-lain tugas.
•Memantau lokasi yang sesuai bagi tujuan mencari pasaran baru.
5.5 STRATEGI PENGURUSAN
Antara strategi pengurusan yang akan dilaksanakan adalah seperti berikut:
5.5.1Menerap semangat kerja berpasukan di antara para pekerja demi kebaikan bersama.
5.5.2Mengadakan perbincangan dengan semua pihak termasuk pihak pengurusan dan pelaksanaan dalam memberi pendapat atau cadangan bagi mempertingkatkan produktiviti.
5.5.3Memberi imbuhan kepada pekerja sebagai dorongan untuk mempertingkatkan kualiti perkhidmatan.
5.5.4Mengikuti latihan ikhtisas lanjutan seperti kursus-kursus yang berkaitan untuk mempertingkatkan kamahiran dan kepakaran dalam bidang bakeri.
5.5.5Memberi nasihat dan bimbingan kepada semua yang terlibat supaya sentiasa menumpukan perhatian terhadap perkhidmatan mesra pelanggan yang cemerlang.
5.5.6Menerapkan budaya dan etika kerja yang baik dan mengamalkan nilai murni dalam diri setiap yang terlibat dengan bakeri ini.




BHG 6 : RANCANGAN TEKNIKAL PERKHIDMATAN


6.1 Harta tetap dan peralatan yang dimiliki 
 

6.2 HARTA TETAP DAN KELENGKAPAN YANG DIPERLUKAN







6.3 :STOK BEKALAN/BARANGAN
 JADUAL 6 : Kos bahan mentah selama sebulan




















































































6.4 : SENARAI PEMBEKAL BAHAN-BAHAN MENTAH
HOUSE OF INGREDIENTS
No 3, Jalan Gangsa SD5/3E, Sri Damansara,52200 Kuala Lumpur.
(Tel 03-62742262)

BIBUN FOOD SDN BHD
No 2, Jalan Bidara 2/4, Taman Bidara,Selayang Bharu 68100 Selangor
(Tel 603-61389288)
BAKE WITH YEN
No 33 Lorong Haji Taib Satu, 50350 Kuala Lumpur.
(Tel 03-26927623)






6.5 : CARTA ALIRAN PROSES KERJA
Carta Aliran memproses kek
 


     
       




       LANGKAH PEMBUATAN ROTI
 

6.6 : KOS OPERASI
JADUAL 8


6.7 RAMALAN BELIAN BAHAN-BAHAN MENTAH SELAMA 3 TAHUN JADUAL 9

6.8 : STRATEGI PERKHIDMATAN
Strategi perkhidmatan merupakan elemen penting dalam menentukan peningkatan sesebuah
perniagaan.Oleh yang demikian, beberapa strategi perkhidmatan telah disusun:
6.8.1Memberi perkhidmatan berkualiti dan menangani segala masalah dan teguran pelanggan dengan penuh keikhlasan.
6.8.2“Layanan perkhidmatan berserta senyuman ikhlas” yang akan diterapkan ke atas semua pekerja.
6.8.3Menyiapkan kerja tempahan mengikut masa yang telah tetapkan oleh pelanggan.
6.8.4Membuat penghantaran ke lokasi dan tepat pada waktu yang dijanjikan.

BHG 7: ASPEK PEMASARAN
7.1 PERKHIDMATAN DAN HARGA YANG DITAWARKAN
JADUAL 10 : SENARAI HARGA BAGI KEK-KEK KONTINENTAL

BIL

PERKARA
250 GRAM
500 GRAM
1 KILO




(RM/UNIT)
(RM/UNIT)
(RM/UNIT)

1
Butter Cream
10.00
19.00
34.00

2
Fresh Cream
11.00
20.00
35.00

3
Coklat
12.00
22.00
40.00

4
Cheese
-
22.00
40.00

5
Mousse
-
25.00
50.00






JADUAL 11 : SENARAI HARGA BAGI ROTI 50 GRAM










BIL

PERKARA

250 GRAM







(RM/UNIT)



1

Pizza Bun


1.30












2

Sausage Bun


1.10












3

Mentega Bun


0.60












4

Kaya Bun


0.60












5

Cheese Bun


1.30












6

Maxican Bun


1.00











ANTARA PERKHIDMATAN YANG DITAWARKAN
•Menyediakan ‘hamper’pada musim perayaan dan pada hari-hari tertentu. Harga dan produk ditentukan oleh pelanggan.
•Mengadakan pekej perkahwinan kepada bakal pengantin.
7.2KUMPULAN SASARAN
Antara kumpulan sasaran yang telah dikenal pasti menjadi bakal pelanggan adalah :
•Butik-butik pengantin.(menawarkan pakej kepada bakal-bakal pengantin.)
•Kantin-kantin sekolah.
•Kedai-kedai kek.
•Restoren-restoran.
7.3 : ANGGARAN JUALAN














































































































Sekolah

= RM 180
x 20 (hari)
= RM
3,600

3 sekolah

= 300 roti
x 0.60
= RM
180.00

Kedai kek

= RM 6.000 sebulan
x 30 %
= RM
1,800.00






RM 6.000 - RM 1.800
= RM
4,200.00















































































7.4 : KOS PEMASARAN
JADUAL 16



















7.5 : STRATEGI PEMASARAN
7.5.1Barangan
•Memastikan kesegaran produk terjamin ,dimana tarikh luput akan dipaparkan pada setiap bungkusan untuk rujukan pelanggan.
•Mempelbagaikan keluaran produk agar pelanggan mempunyai banyak pilihan.
•Mengutamakan kualiti produk dengan menggunakan bahan-bahan mentah bermutu tinggi
•Mengujudkan produk baru dipasaran.
7.5.2Promosi
•Memberi tawaran istimewa menjelang hari-hari perayaan bagi menggalakkan jualan.
•Mengadakan pakej atau pek istimewa khususnya kepada bakal-bakal pegantin.
•Memberi pek percubaan pada harga yang rendah bagi produk baru.
7.5.3Tempat
•Memasarkan produk ditempat-tempat yang menjadi tumpuan ramai.
•Membuat pemantauan keatas lokasi dan kekerapan pelanggan yang datang berkunjung.
•Membuat kaji selidik terhadap golongan sasar seperti pekerja pejabat ,pelajar dan lain-lain.
7.5.3 Harga
•Memberi potongan harga istimewa bagi setiap musim perayaan dan hari –hari tertentu.
•Memberi harga pengenalan bagi setiap produk baru yang dikeluarkan.
•Memberi komisyen kepada pembeli secara berperingkat-peringkat.
(Contoh setiap jualan RM500 keatas 20% komisyen,RM700 keatas 25% komisyen)

BAHAGIAN 9 : ASPEK KEWANGAN
8.1 : KOS PELABURAN PROJEK
JADUAL 17
ANGGARAN PERBELANJAAN







MODAL DIPERLUKAN

PERATUS




BIL


PERKARA

SENDIRI
BANK
MARA
JUMLAH

(%)


1.0


HARTA TETAP








1.1


Pendawaian
-
-
1,000
1,000
1


1.2


Mesin
9,680
-
7,250
16,930
25


1.3


Kenderaan(van)
6,000
44,000
-
50,000
74



A JUMLAH HARTA TETAP
15,680
44,000
8,250
67,930
86.2


2.0


HARTA SEMASA









2.1


Pendahuluan Sewa
300
-
-
300
100



2.2


Belanja Pra-Operasi
-
-
-
-

















B JUMLAH HARTA SEMASA
300
-
-
300
0.4


3.0


MODAL PUSINGAN









3.1


BELIAN BAHAN
3,000
-
-
3,000
28







MENTAH









3.2


O/HEAD
6700
-
1,750
7,579
72







COST/B.PENTADBIRAN











C JUMLAH MODAL
9700
-
1,750
10,579
13.4







PUSINGAN













JUMLAH
25680
44,000
10,000
78,809
100




PELABURAN(A+B+C)










PERATUSAN PECAHAN (%)
31
56
13
100




8.2 : SUMBER PEMBIAYAAN PROJEK
MODAL SENDIRI: TUNAI




RM 10,000
MODAL SENDIRI: ASET TETAP SEDIA ADA


RM 15,680
PINJAMAN MARA
faedah
5%
Tempoh
3
RM 10,000
PINJAMAN BANK
faedah
4.2%
Tempoh
6
RM 44,000
JUMLAH SUMBER PEMBIAYAAN PROJEK

RM79,680






8.3 : JADUAL SUSUT NILAI ASET TETAP
Jadual 18

Jenis Aset
: Peralatan dan mesin sedia ada



Kos (RM)
: 9,680








Kadar Tahunan : 10 %


















Tahun
Susut nilai tahunan


Susut nilai terkumpul
Nilai buku


0

-


-

9,680


1

968


-

9,196


2

968


-

8,712


3

968


-

8,228







Jenis Asset
: Peralatan yang akan dibeli



Kos (RM)
: 7,250








Kadar Tahunan : 10 %







Tahun
Susut nilai tahunan


Susut nilai terkumpul
Nilai buku


0







7,250


1

725



725

6,520


2

725



1,450
5,800


3

725



2,175
5,075













Jenis Aset
: Pendawaian







Kos (RM)
: 1,000








Kadar Tahunan : 10%
















Tahun

Susut nilai

Susut nilai

Nilai buku




tahunan

terkumpul




0







1,000


1

100

100

900


2

100

200

800


3

100

300

700











Jenis Aset
: van







Kos (RM)
: 50,000








Kadar Tahunan : 20%














Tahun

Susut nilai

Susut nilai

Nilai buku




tahunan

terkumpul




0







50,000


1

10,000

10,000

40,000


2

20,000

20,000

30,000


3

30,000

30,000

20,000





















8.4 : Pengiraan pembiayaan dan nilai ansuran bulanan Jadual 19
BAYARAN BALIK PINJAMAN MARA

Jumlah Pinjaman : 10,000


Kadar Faedah
: 5 %



Tempoh (tahun)
: 3 ( 3 bulan bernafas )

Kaedah
: Baki Tahunan


Tahun

Pokok

Faedah
Baki pokok
0




10,000
1

2,502

378
7,498
2

3,336

504
4162
3

3,336

504
826
4

826

126
0

BAYARAN BALIK PINJAMAN BANK

Jumlah Pinjaman : 44,000


Kadar Faedah
: 4.20 %



Tempoh (tahun)
: 6



Kaedah
: Baki Tahunan


Tahun

Pokok

Faedah
Baki pokok
0




44,000
1

7332

1848
36,668
2

7332

1848
29,336






3

7332

1848
22,004
4

7332

1848
14,672
5

7332

1848
733